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September 27, 2005   
 
Bulletin No.:   9-2005 
 
TO:   ALL LICENSED PROPERTY AND CASUALTY INSURERS, SURPLUS  
  LINES INSURERS, MOTOR CLUBS, TRADE ORGANIZATIONS,   
  NATIONAL ASSOCIATION OF INSURANCE COMMISSIONER AND 
  OTHER INTERESTED PARTIES 
 
FROM:  ARKANSAS INSURANCE DEPARTMENT 
 
SUBJECT:   ACT 1194 OF 2005 
 
Act 1194 of 2005 states that no insurer licensed to transact the business of motor 
vehicle liability insurance in this state shall cancel an insured’s policy, increase the 
premium, or negatively impact the insured’s risk rating solely because of an accident for 
which the insured is innocent of any negligent or intentional act that was the proximate 
cause of the accident, regardless of whether a claim is filed under any insurance policy.  
A “proximate cause” is a cause which, in a natural and continuous sequence, produces 
damage and without which the damage would not have occurred. 
 
The Department has received several requests for an interpretation of this Act. 
 
1. The Act only applies to commercial and personal motor vehicle liability insurance. 
 
2. We interpret “innocent” to mean not at fault with regard to any negligent or 
intentional act that was the proximate cause of any accident or injury, to be determined 
in accordance with policy language and state law.  If a carrier pays any portion of a 
claim, such payment is indication that the carrier has determined that the insured has 
some percentage of fault and is therefore not “innocent.”  Cost of defense shall not be a 
factor in determining whether a person is “innocent.”  Cost of defense may, however, be 
considered a “loss” under Ark. Code Ann. § 23-63-110, as further explained below. 
 
3. Clearly, for an insurer to cancel an insured’s policy, increase the premium, or 
negatively impact the insured’s risk rating solely because of an accident for which the 
insured is not at fault is contrary to the intent of Act 1194 of 2005. (emphasis added) 
The Department interprets the legislature’s use of the word “solely” in Act 1194 to mean 
that an accident for which the insured is innocent of any negligent or intentional act that 
was the proximate cause of the accident cannot be the event which triggers a 
cancellation, premium increase, or negative risk rating.   
 
Whether the insurer has complied with the intent of Act 1194 will, of necessity, be 
determined on a case-by-case basis. However, clearly, if an insured has suffered as his 
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last loss an accident for which he is not at fault, that loss should not trigger cancellation, 
premium increase or a negative risk rating.   
 
4. Arkansas Code Ann. § 23-63-110 (amended by Section 4 of Act 1697 of 2005) 
states that an insurer may not cancel a policy nor increase the premium for a policy 
solely due to claims made under the policy that do not result in a loss to the insurer.  
This statute will only interact with Act 1194 with regard to commercial and personal 
motor vehicle liability policies.  Section (c) of Act 1194 allows an insurer to cancel, 
nonrenew, or revise a rating if allowed by another statute; Ark. Code Ann. § 23-63-110 
allows a carrier to cancel or increase a premium if the carrier suffers a “loss” as defined 
in the statute.  Therefore, even if an insured is not at fault for an accident, the carrier 
can still cancel or increase the premium if the carrier suffered a loss for that accident.  
For instance, if the carrier contests liability and the matter is tried in court, the insured 
may be found to have no fault, but the carrier still suffered a loss by providing a defense 
under the policy.  Another such “loss” could include the hiring of an accident 
reconstructionist to determine fault.  Routine loss adjustment expenses would not be 
considered a “loss.” 
 
All property & casualty insurers, surplus lines insurers, and motor clubs are instructed to 
provide copies of this Bulletin to their Arkansas-licensed producers. Questions 
concerning this Bulletin should be directed to the Arkansas Insurance Department Legal 
Division at 501-371-2820 or e-mail at insurance.legal@arkansas.gov. 
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